Dones i periodisme

Imatge Zzubnik

Imatge Zzubnik

Quin percentatge ocupen les dones en les informacions dels mitjans? Com es tracten aquestes informacions? Són les dones fonts informatives?
Avui volem respondre aquestes i altres preguntes relacionades amb la presència del gènere femení en els mitjans de comunicació mitjançant l’estudi Proyecto de Monitoreo Global de Medios dut a terme l’any 2010 per professionals del món de la comunicació en el qual s’avalua la presència de la dona en diferents mitjans.
Les dades que es presentaran a continuació són només de l’Estat espanyol i la mostra inclou 315 notícies a l’atzar de 13 mitjans de comunicació de gran rellevància que es poden consultar en l’estudi complet.
Així:

  • En el total de notícies es mencionaven 570 persones, de les quals 420 eren homes i 150 dones. Les dones, per tant, van representar aquell dia només el 23% de persones que apareixen a les informacions.
  • La “funció d’expert” és atribuïda a homes en un 91% dels casos mentre que només se sol•licita l’opinió femenina en el 9% de les informacions.
  • En un 73% dels casos els homes són els protagonistes de les informacions. Les dones són el tema central 27 de cada 100 vegades.
  •  La relació familiar dels homes és només nombrada en un 5% dels casos, mentre que el percentatge de dones que s’identifiquen només mitjançant la situació familiar augmenta fins el 17%.
  •  El 66% de les informacions analitzades per l’estudi havien estat creades per periodistes homes i un 34% per dones.
  •  Hi ha una clara tendència a estereotipar el rol de la dona mitjançant els tòpics. D’aquesta manera sovint els mitjans mostren les dones com a víctimes de la tradició cultural, de la guerra, del terrorisme, de la violència de gènere i els desastres naturals.

Neus Vidal

Deixa un comentari

Filed under Uncategorized

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s