“Per ser un bon periodista cal ser independent” Joan Vehils (I)

Joan Vehils, director del diari Sport

Joan Vehils Guash (Barcelona, 1965) va estudiar Periodisme a la Universitat Autònoma de Barcelona. Els seus inicis com a professional van ser a la revista ‘Don Balón’ d’on va donar el salt a Antena 3 TV. Al 1998, va passar a ser director de relacions externes del diari SPORT i al 2005 fou nombrat director de comunicació de ‘El Periódico’. A Barcelona Televisió (BTV) també ha estat director del programa ‘3 contra 1’ i productor executiu de ‘El Temps del Picó’.

Actual director del diari SPORT, considera que és periodista “per vocació” i afirma que la independència, les ganes de conèixer què passa, l’esforç i la integritat són característiques que “no es poden perdre mai” 

Què és per vostè el periodisme?

El periodisme és una feina duta a terme per un grup de persones que busquen notícies i expliquen esdeveniments a la gent que no té accés a aquesta informació. A partir d’aquí hi ha diferents tipus de periodisme, basats en la televisió, la ràdio i la premsa escrita.

Durant la seva carrera ha treballat als tres mitjans. Quines diferències hi trobem?

La premsa escrita és el mitjà més lent per transmetre informació però, potser, és on hi ha més reflexió, anàlisis i opinió. El mitjà més complet, però, és la televisió, ja que has de compaginar l’escriptura amb l’oral i, a més, s’han d’afegir imatges. No obstant, tampoc és el més ràpid ja que la ràdio és més immediata. Amb l’aparició d’Internet, s’ha trobat un mitjà que és la suma de tot però que és un perill perquè no pots controlar la informació.

Com ha canviat Internet la forma de crear contingut?

Ara s’ha de diferenciar entre el contingut immediat i entre les informacions que surten al dia següent. Normalment, la notícia que està a l’abast de tothom es publica a la web i deixem les explicacions de les possibles conseqüències per la versió en paper. Aquí és on el periodista ha de buscar l’anàlisi, la reflexió, les opinions i el recolzament dels experts.

El periodisme esportiu és potser el que té més futur?

Com hi ha tantes desgràcies al món, la gent es refugia en la informació esportiva que acostuma a portar-nos alegries. Tot i així, la gent vol estar informada, per tant la feina del periodista es mantindrà independentment del tema que tractis. Crec que és important esmentar que el futur d’un mitjà esportiu està molt enllaçat amb l’equip que segueixes. Actualment, com el Barça està molt bé, l’SPORT i el Mundo Deportivo també ho estan.

L'SPORT i el Mundo Deportivo saben què és competir per audiència

Com us afecta la competència amb el Mundo Deportivo?

Si no existís l’SPORT o el Mundo, el diari que estigués sol seria pitjor, ja que la portada i el contingut intern no tindrien tanta qualitat. D’aquesta manera, nosaltres no pensem només en els nostres textos sinó també tenim present el que pot posar la competència. El Mundo Deportivo és una gran motivació per l’SPORT.

Com és la relació amb la premsa esportiva de Madrid?

La relació és bastant correcta. Si parlem de respecte, és més problemàtica entre ells mateixos que amb nosaltres. Tot i que també és cert que moltes vegades els hi hem de parar una mica els peus degut a les campanyes dures que fan contra el nostre equip. Ens veiem obligats a fer de contrapès desmentint falses teories. Pensa que, actualment, totes les informacions poden afectar a l’opinió pública i, en aquest cas, també als jugadors i als equips. Després passa que trobem errors gràfics com l’últim del diari As. Vull creure al seu director però errors d’aquest tipus són el pitjor que pot passar en periodisme. Tots els mitjans haurien de tenir uns mecanismes de control tècnic.

Què cal fer per ser un bon periodista esportiu?

Bàsicament interès per saber què passa. Cal estar informat de tot, tenir inquietud i intentar defensar el que has vist per explicar-ho i transmetre-ho de la millor manera possible. Mantenir la integritat és molt important perquè no t’has de deixar influenciar per ningú. Per ser un bon periodista, cal ser independent.

Patricia Pérez

[1/2]

1 comentari

Filed under Entrevista

One response to ““Per ser un bon periodista cal ser independent” Joan Vehils (I)

  1. Retroenllaç: “Amb Internet, han aparegut molts mitjans i tots creuen ser professionals” Joan Vehils (II) | El quadern del periodista

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s